VU – UTNieuws & agendaNieuwsOp zoek naar meerdere lagen van de waarheid

Op zoek naar meerdere lagen van de waarheid

Het onderzoek naar inclusief en interactief cultureel erfgoed groeit. De onderzoekers van de coalitie Smart Societies praten met potentiële nieuwe projectpartners in de erfgoedsector en een team dat communicatiewetenschap, computerwetenschap en expertise in koloniaal erfgoed omspant, begint aan een nieuw deelproject over meerstemmigheid en Virtual Reality (VR). Kun je met beide je perspectief verruimen? Het onderzoek wordt ontwikkeld in de projectlijn Interactief Inclusief Erfgoed in het focusgebied Smart Areas. 

Meerstemmigheid (Polyvocality) verwijst naar het idee dat er meerdere verhalen zijn bij museale objecten met een koloniale geschiedenis, omdat de objecten vaak in andere handen zijn overgegaan. Van de makers naar verschillende gebruikers en kopers tot aan de museumbezoekers. Je kunt dus naar hetzelfde object kijken, maar je realiseren dat het voor verschillende mensen verschillende dingen heeft betekend of zelfs van uiterlijk is veranderd. De vraag hierbij is of VR bezoekers kan helpen om meerdere ‘lagen van de waarheid’ te ervaren en ze op een andere manier na te laten denken over de koloniale geschiedenis en de impact ervan.

Cultural AI Lab

Meerstemmigheid  was ook een onderwerp op 22 september tijdens het Cultural AI Lab evenement in Utrecht. De missie van het lab overlapt aanzienlijk met wat het VU Amsterdam-UT project beoogt. De focus ligt daarbij op hoe kunstmatige intelligentie het geesteswetenschappelijk onderzoek ten goede kan komen en vice versa. De presentatie over inclusief, interactief erfgoed leidde tot interessante gesprekken en ideeën voor toekomstige samenwerking met andere onderzoekers en mensen in de culturele erfgoedsector.

Expertmeeting

Onderzoek is vooral nuttig wanneer het in de praktijk kan worden toegepast. Na het maken van een virtuele, interactieve tentoonstelling met een eigen slimme museumgids zetten de onderzoekers nu de volgende stap. Wat is goed en slecht en wat ontbreekt nog wanneer de museumgids moet worden gebruikt door culturele erfgoedinstellingen of in verder onderzoek? De deelnemers aan een toekomstige expertmeeting moeten hier antwoord op gaan geven. Het verhaal wordt dus vervolgd. 

Geïnteresseerd om mee te doen of op de hoogte te blijven? Kijk dan op www.iiheritage.wordpress.com of neem contact op met Claudia Libbi, c.a.libbi@vu.nl  of Shenghui Wang, shenghui.wang@utwente.nl.