VU – UTNieuws & agendaNieuwsA match made in heaven'

A match made in heaven'

Storks Robotics Lab is een door studenten opgerichte startup die opereert vanuit het DemonstratorLab op de VU-campus. Storks ontwikkelt systemen die op een goedkope, niet-invasieve en duurzame manier emissies zoals stikstof kunnen meten. En daar is zeker vraag naar, want de systemen die nu gebruikt worden zijn vaak (te) duur en/of verstoren de natuur. Vanaf april gaan zes studenten van de opleiding Mechanical Engineering@VU hun bachelor afstudeeronderzoek doen bij Storks.

De studenten gaan aan de slag met verschillende door Storks ontwikkelde prototypes die in verschillende situaties gebruikt kunnen worden, zoals drones, spinnen en een klein karretje vergelijkbaar met het karretje dat op Mars rondreed. De studenten Arwa, Olivier, Mateo, Omar, Thijmen en Mateus zullen onder andere werken aan effectievere en stillere propellers voor de drones, aan vergrendelingsmechanismen waarmee de drones sensoren kunnen bewegen en aan het geschikt maken van het karretje voor verschillende oppervlakken.

Win-win

Zowel de studenten als de mensen van Storks zijn erg enthousiast over de samenwerking. Storks oprichter Aleksey Martynyuk spreekt zelfs van 'a match made in heaven'. ‘Bij Storks zijn we allemaal programmeurs en hebben we weinig ervaring met engineering. Bij de studenten is het net andersom. Dat wordt dus een win-winsituatie, we kunnen veel van elkaar leren.’ Een bijkomend voordeel voor de studenten is dat ze hun onderzoek dicht bij huis kunnen doen.  

Science for good

Aleksey heeft Storks opgericht vanuit een flinke dosis idealisme. 'Ik wilde vooral een gemeenschap van ontwikkelaars opbouwen die werk doet dat goed is voor de aarde en zich dus niet richt op consumententechnologie. Een soort Science For Good. Dat is wat we ook gemeen hebben met de studenten: bijdragen aan iets dat er echt toe doet. Het is geweldig dat we daarin nu samen kunnen optrekken.’

Samenwerking voortzetten 

De studenten doen hun intensieve afstudeeropdracht van april tot juli, maar zijn al in maart begonnen met hun kennismaking met Storks. Na de zomer gaan Aleksey en de mensen van Mechanical Engineering praten over de mogelijkheid om de samenwerking voort te zetten.

'Inhoudelijk heb ik daar geen twijfels over en ik heb veel vertrouwen in een goede afloop. Tegelijkertijd is het voor ons ook een experiment. Storks is maar een kleine club en we willen de studenten wel de tijd, aandacht en begeleiding geven die ze nodig hebben en verdienen. Dit wordt  een uitdaging naast ons reguliere werk, maar het is er een die we graag aangaan. Mede door de eerste sociale activiteiten in maart voelen de studenten zich hopelijk snel thuis bij ons.'  

Meer informatie: https://storks.ai/