Onderzoeksprojecten 2022

Meer impact op universiteiten, studenten, arbeidsmarkt en maatschappij.
  • Klimaatbestendige steden met blauwgroene daken

    In dit project kijken de onderzoekers naar innovatieve oplossingen voor blauwgroene infrastructuren en ruimtes. Deze kregen de afgelopen jaren steeds meer aandacht om klimaat- en waterbestendige aanpassingen in stedelijke omgevingen te realiseren. Een deel van de innovaties gaat om het ontwerp en de ontwikkeling van modulaire 'blauwgroene daksystemen'. Deze breiden traditionele daken uit en integreren een groeiplek voor vegetatie en planten. Er zijn nog heel wat maatschappelijke en technische uitdagingen te overwinnen om de toepassing van dergelijke op de natuur gebaseerde infrastructuren te versnellen. In april 2023 werd een succesvol netwerkevenement gehouden voor alle relevante belanghebbenden: bouwprofessionals, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen en huiseigenaren. Het project gaat verder in 2023/2024 en de onderzoekers willen een demonstratiemodel van een blauwgroene dakconstructie op ware grootte ontwikkelen en deze laten zien in de openbare ruimte in Amsterdam en Enschede.

    Titel onderzoek

    ‘Towards climate-proof cities with innovative blue-green infrastructures’

    Betrokken onderzoekers

    Nicolien van der Grijp
    Toon Haer
    Sean Vrielink
    Armagan Karahanoğlu
    Rúben De Freitas Gouveia
    Peter Chemweno

    Publicatie

    Werken aan blauwgroen bouwen

    Informatie

    Sean Vrielink, k.vink@utwente.nl

  • Vermindering Scope 3 Emissies van fossile brandstofbedrijven

    Bedrijven en organisaties, waaronder grote bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, worden in toenemende mate verantwoordelijk gehouden voor het verminderen van hun emissies. Hieronder vallen ook Scope 3 Emissies, alle indirecte emissies die plaatsvinden binnen de waardeketen van een bedrijf. Deze Scope 3 Emissies zijn moeilijk te meten, te definiëren en te verantwoorden. Ook is het onduidelijk wat de verantwoordelijkheden van de verschillende stakeholders zijn. Daardoor rijzen nieuwe vragen over regulering en vrijwillige actie van bedrijven. In dit project heeft een interdisciplinair team van VU- en UT- de belangrijke trends, een netwerk van belanghebbenden voor verder onderzoek en verschillende belangrijke onderzoeksvragen geïdentificeerd. Staat een koolstofterugnameplicht de uitfasering van fossiele brandstoffen bijvoorbeeld in de weg? En op welk niveau moet koolstofterugname worden georganiseerd? Hoe kunnen eindgebruikers verantwoordelijk worden gehouden voor hun indirecte emissies? En hoe kunnen burgers bewust worden gemaakt van hun persoonlijke gebruik van fossiele
    brandstoffen en de gevolgen daarvan voor het milieu? Op basis van workshops met stakeholders hebben de onderzoekers een agenda voor toekomstig onderzoek opgesteld die te vinden is in het eindrapport.

    Titel onderzoek  

    ‘Reducing Scope 3 Emissions of Fossil Fuel Companies; Challenges, Opportunities & Research Gaps’

    Betrokken onderzoekers

    Stephan Slingerland
    Lisa Sanderink
    Michiel Heldeweg
    Daniel Petrovics
    Nicolien van der Grijp

    Publicatie

    Reducing Scope 3 Emissions of Fossil Fuel Companies

    Informatie

    Stephan Slingerland, s.slingerland@vu.nl