Veiligheid is een basisbehoefte van mensen en samenlevingen maar in de huidige tijdallesbehalve vanzelfsprekend. Razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van technologie en digitalisering veranderen de aard en omvang van bedreigingen in onze samenleving. Denk aan cybercriminaliteit, de financiële verwevenheid tussen boven- en onderwereld en de rol van sociale media bij spanningen en conflicten. Onze maatschappij is met dit alles steeds meer onderhevig aan dynamieken die we niet of nog nauwelijks begrijpen. Dit leidt tot steeds meer wantrouwen, onzekerheid, maatschappelijke onrust en gevoelens van onveiligheid.
Complexe maatschappelijke veiligheidsvraagstukken, politiewerkveld centraal
Maatschappelijke veiligheidsvraagstukken zijn inmiddels zo complex dat ze niet meer door één partij kunnen worden opgelost. Daarom moeten burgers, maatschappelijke partijen, bedrijfsleven, overheid en de wetenschap de handen ineenslaan. Dit vereist een centraal aangestuurd netwerk. Hierin zien we rol weggelegd voor de VU-UT impactcoalitie Creating Secure Societies, om kennis over maatschappelijke veiligheidsvraagstukken vergaren, ontwikkelen en ontsluiten. Een gezamenlijke inspanning van spelers in het politiewerkveld en de wetenschap is hiervoor cruciaal.
Onze ambities
- Wij doen agenderend onderzoek naar maatschappelijke veiligheidsvraagstukken: langdurige, duurzaam, programmatisch.
- We vergaren, ontwikkelen en ontsluiten kennis waarbij co-creatie en een sterk socio-technische aanpak voorop staat: ons onderzoek is gericht op technische én sociale innovatie.
- We hebben een interdisciplinaire oriëntatie: we verbinden uiteenlopende wetenschapsgebieden in (inter)nationale allianties.
- We werken nauw samen met de praktijk: mensen, motivatie en middelen staan centraal.
- We creëren impact: met onderzoek, in de maatschappij en door middel van (post-) academisch onderwijs.
Nieuws
De huidige focusgebieden
Als VU Amsterdam en UT bundelen we onze sociale, technische, juridische en ethische kennis en expertise rondom maatschappelijke veiligheidsvraagstukken. Via de A1-lijn Amsterdam- Apeldoorn-Twente zien we mogelijkheden voor innovatieve, inhoudelijke en fysieke verbindingen op essentiële veiligheidsthema’s zoals ondermijning, crisismanagement, polarisatie en de toekomst van het politiewerk.