Mechanical Engineering

Waar studenten technologische innovaties voor de toekomst creëren.

Mechanical Engineering

De opleiding Mechanical Engineering (ME) is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit Twente (UT). Hier werken studenten aan technologische oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Of het nu gaat om het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen, medische technologieën of aardbevingsbestendige infrastructuren, ME biedt de kennis en vaardigheden om technologieën te bedenken, ontwerpen, verbeteren en onderhouden die een blijvende maatschappelijke impact hebben.

Twee universiteiten, één opleiding

Mechanical Engineering is een driejarige Engelstalige bacheloropleiding die gezamenlijk wordt aangeboden door de VU en de UT. Studenten leren van de expertise van beide universiteiten en maken gebruik van de hightech faciliteiten van de UT voor praktijkopdrachten en projecten.

De opleiding werd in 2019 geïntroduceerd aan de VU, en de eerste lichting studeerde af in 2022, waarbij de meeste studenten hun studie vervolgden in een masterprogramma aan de UT. Het programma groeit gestaag: in 2024 begonnen ruim 110 studenten aan deze uitdagende bachelor in Amsterdam.

Praktijkgericht onderwijs met maatschappelijke impact

Bij ME werken studenten aan innovatieve, maatschappelijk relevante oplossingen. Van duurzame energieprojecten zoals efficiënte windturbines tot medische toepassingen zoals geavanceerde gehoorapparaten, de opleiding biedt volop mogelijkheden om technologie te ontwikkelen die daadwerkelijk het verschil maakt.

Door uitdagende opdrachten te doen, verkennen studenten actuele thema’s als schone energie, gezondheidszorg en klimaatbestendigheid. Deze praktijkgerichte aanpak helpt studenten niet alleen om technische kennis op te doen, maar ook om de impact van technologie op de samenleving te begrijpen.

Accepteer sociale media cookies om deze content te zien.

Sterke carrièremogelijkheden en vervolgstudies

Mechanical Engineering biedt uitstekende carrièremogelijkheden. Afgestudeerden kiezen vaak voor een carrière in de technologische sector, of ze vervolgen hun studie met een master in duurzame technologie, robotica of productontwikkeling.

In Semester 5 kunnen studenten zich verder specialiseren door een minor, stage of exchange-programma te volgen. Dit biedt hen de kans om hun horizon te verbreden en zich voor te bereiden op een carrière in diverse sectoren, zoals de maakindustrie, gezondheidszorg en energieproductie. Daarnaast kiezen sommige alumni ervoor om hun eigen bedrijf te starten.

Accepteer sociale media cookies om deze content te zien.

Van theorie naar toepassing

In de opleiding draait alles om het toepassen van theoretische kennis in de praktijk. Studenten werken in teams aan realistische projecten, waarbij ze leren hoe ze ideeën omzetten in werkende prototypes.

Het projectgestuurde onderwijsmodel zorgt ervoor dat studenten niet alleen technische vaardigheden ontwikkelen, maar ook belangrijke soft skills zoals samenwerking, communicatie en probleemoplossing. Deze vaardigheden zijn essentieel voor succes op de arbeidsmarkt. Het model bereidt hen voor om de technologische uitdagingen van morgen aan te pakken met een sterke focus op innovatie en maatschappelijke impact.

Strahinja Jokic, Mechanical Engineering docent Bij Mechanical Engineering ervaren studenten hoe de kennis die zij opdoen in de praktijk wordt toegepast. Zo krijgen ze een voorproefje van de projecten die zij zelf gaan doen. Bij Mechanical Engineering heb ik zelf veel vrijheid en ruimte om te pionieren, nieuwe dingen te ontwikkelen en zaken onder de knie te krijgen. En ik geniet van het hechte contact met de studenten.
Reload 🗙