Impactcoalitie Secure Societies

In een snel veranderende wereld werkt de impactcoalitie Secure Societies aan een veerkrachtige en veilige samenleving.

Een veerkrachtige en veilige samenleving

Veiligheid is een basisbehoefte, maar in de huidige wereld is die allerminst vanzelfsprekend. Door snelle technologische en digitale ontwikkelingen neemt globalisering toe, wat zorgt voor complexere bedreigingen, zowel van buitenaf als van binnenuit. Denk aan de invloed van sociale media op spanningen en conflicten, de toename van cybercriminaliteit of de ingewikkelde financiële banden tussen de onder- en bovenwereld.

Onze samenleving wordt hierdoor blootgesteld aan dynamieken die we vaak maar deels, of zelfs helemaal niet, begrijpen. Dit draagt bij aan gevoelens van wantrouwen, onzekerheid en onrust en versterkt de perceptie van onveiligheid.

Samenwerken aan maatschappelijke veiligheid

Om deze complexe veiligheidsvraagstukken aan te pakken, moeten we de problematiek goed begrijpen. Dit kan alleen door samen te werken met verschillende partijen, zoals burgers, maatschappelijke organisaties, bedrijven, de overheid en de wetenschap. Een centraal netwerk is essentieel om dit te organiseren, en hier speelt de VU-UT impactcoalitie Secure Societies een belangrijke rol.

Deze coalitie richt zich op het verzamelen, ontwikkelen en delen van kennis over maatschappelijke veiligheidsvraagstukken. Het is essentieel dat zowel de politie als de wetenschap samenwerken om dit te realiseren.

Onze ambities

  • We doen langdurig en toekomstgericht onderzoek naar maatschappelijke veiligheidsvraagstukken en zorgen dat dit duurzaam is.
  • We verzamelen, ontwikkelen en delen kennis met een focus op samenwerking en een sterke sociaal-technische benadering: ons onderzoek richt zich op zowel technische als sociale innovaties.
  • We werken interdisciplinair: we verbinden verschillende vakgebieden en creëren (inter)nationale samenwerkingen.
  • We werken nauw samen met de praktijk: mensen, motivatie en middelen staan daarbij centraal.
  • We maken impact: zowel door ons onderzoek, onze bijdrage aan de maatschappij als via (post-)academisch onderwijs.

Focusgebieden

Binnen Secure Societies richten we ons op vijf focusgebieden die gezamenlijk bijdragen aan een veerkrachtige en veilige samenleving:

Burgerperspectief

Het perspectief van burgers is onmisbaar bij het begrijpen en oplossen van complexe maatschappelijke problemen. Toch wordt het vaak over het hoofd gezien, waardoor oplossingen die op papier goed lijken, in de praktijk niet altijd effectief zijn.

Om dit te voorkomen, betrekken we het burgerperspectief actief in onze onderzoeken en projecten.

Crisismanagement

Een crisis ontstaat wanneer de maatschappij wordt verstoord door een noodsituatie. Hoe een crisis zich verder ontwikkelt, hangt deels af van de reactie van de overheid.

Wij onderzoeken de wisselwerking tussen autoriteiten, betrokkenen en getroffen gemeenschappen om deze beter te begrijpen en, waar mogelijk, te verbeteren. We analyseren verschillende methoden en organisatievormen en kijken niet alleen naar hun effectiviteit, maar ook naar de beoogde én onbedoelde gevolgen. 

Daarnaast denken we actief mee over het verbeteren van beleidsinterventies, zoals het gebruik van early warning-systemen.

Ondermijning

Wanneer criminelen gebruikmaken van legale diensten, raken de onder- en bovenwereld steeds meer met elkaar verweven. Dit leidt tot intimidatie, extreem geweld en corruptie, waardoor de samenleving langzaam wordt ondermijnd.

Om duurzame interventies te ontwikkelen, willen we de complexiteit van ondermijning beter begrijpen. Daarom onderzoeken we de maatschappelijke, economische en juridische gevolgen, bijvoorbeeld door te kijken hoe we drugslabs sneller kunnen opsporen met sniffer drones.

Polarisatie

Polarisatie is vaak een zichtbaar gevolg van crises. De groeiende tegenstelling tussen groepen verstoort een samenleving die juist behoefte heeft aan samenwerking, vertrouwen en empathie.

We onderzoeken de psychologische, sociologische, technologische en politieke factoren die een rol spelen in polarisatie, zodat we maatschappelijke onrust beter kunnen begrijpen en aanpakken. 

Daarnaast experimenteren we met technieken zoals virtual reality om empathie en wederzijds begrip te bevorderen.

De toekomst van de politieprofessie

Technologische ontwikkelingen veranderen het politiewerk ingrijpend. Hoe kan de politie hierop inspelen en nieuwe technologieën optimaal benutten?

We onderzoeken hoe big data, sociale media en nieuwe analysemethoden het werk van politieprofessionals beïnvloeden en welke vaardigheden en technologieën de politie van de toekomst nodig heeft.

Reload 🗙