VU – UTNieuws & agendaNieuwsCreaTe VU-UT: De kunst van samenwerken om impact te creëren

CreaTe VU-UT: De kunst van samenwerken om impact te creëren

Dit jaar sloegen eerstejaars CreaTe studenten van de VU en UT de handen ineen voor een gezamenlijke creatieve reis. Hun eindproject  ‘Art [&&] Impact’, nodigde hen uit om technologie en kunst samen te voegen en iets te maken dat meer was dan de som der delen. ‘Art [&&] Impact’ is meer dan alleen een cursus, het is vooral een doorlopend experiment in creativiteit en samenwerking. Tien weken lang kropen de studenten in de huid van moderne mediakunstenaars. Hun missie? Conceptuele mediakunstinstallaties maken die niet alleen hun technische vaardigheden uitdagen, maar ook gedachten en emoties opwekken bij hun publiek.

De studenten werden ingedeeld in groepen van zes met in elke groep  studenten van de  VU als de UT. De reis begon met de fase van soul searching.  Daarin ontwikkelden de studenten artistieke statements vol verbeelding en associaties en vrij van praktische beperkingen.  Daarna volgde de uitprobeerfase, waarin ideeën werden getest, soms verder opgerekt en af en toe ook helemaal opnieuw bedacht. Tot slot volgde de fase van verfijning en de voorbereiding op de onthulling.

Breed spectrum

Het Design Lab op de UT werd het podium waar de kunstenaars hun werk lieten zien. De tentoonstelling werd met enthousiasme en bewondering ontvangen door vrienden, familie en collega's. De tentoongestelde projecten bestreken een breed spectrum, van verkenningen van het verontrustende maar fascinerende gevoel van “cringe” (in elkaar krimpen vanwege schaamte of ongemak) tot een persoonlijke reflectie op gevoelens van eenzaamheid. Elke installatie weerspiegelde een unieke mix van technische vaardigheden en de artistieke visie van de groepen studenten. 

Onverwachte magie

Wat deze cursus echt speciaal maakte, was niet alleen de kunst zelf, maar ook de manier waarop deze tot stand kwam. Ondanks het feit dat ze over heel Nederland verspreid waren, slaagden onze studenten erin om effectief samen te werken en de uitdaging van de afstand om te zetten in een bron van inspiratie. Uiteindelijk was “Art [&] Impact” meer dan alleen een verzameling kunstinstallaties. Het was een bewijs van de kracht van samenwerking en de onverwachte magie die kan ontstaan wanneer technologie en kunst botsen, zelfs over de grenzen van de universiteit heen.