VU – UTNieuws & agendaNieuwsOp naar een veilige, verantwoordelijke en slimme samenleving

Op naar een veilige, verantwoordelijke en slimme samenleving

Tijdens het VU-UT werkbezoek op 18 april hebben de drie VU-UT impactcoalities tijdens een speciale sessie hun onderzoeksprogramma's en plannen voor de toekomst gedeeld. De coalities streven naar sociale innovatie door de alfa-, bèta-, gamma- en ingenieurswetenschappen te integreren. De sessie liet veel succesvolle initiatieven en lopende onderzoekssamenwerkingen zien.

De impactcoalitie Secure Societies houdt zich bezig met crisismanagement, polarisatie,  ondermijnende criminaliteit en de toekomst van de politie. Het project dat werd besproken, meet de  effectiviteit van  samenwerking in politieteams met behulp van technologieën.

Binnen de impactcoalitie Responsible Societies ligt de focus op het stadsklimaat, een verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen, de energietransitie, natuurrampen en de effecten daarvan op de samenleving. In het project dat werd besproken, worden groene daken en muren getest om steden klimaatbestendig te maken.

De impactcoalitie Smart Societies zich richt op slimme gezondheid, slimme leefomgevingen en een slimme industrie. De coalitie zette een project in de schijnwerpers over hoe speelplaatsen voor kinderen inclusiever kunnen worden gemaakt met behulp van sensortechnologieën.

De plannen voor 2024 en verder gingen onder andere over meer gerichte netwerken, gezamenlijke lectoraten en een diepere integratie met het onderwijs aan de VU-UT. Ook kwam het streven ter sprake om onderwijs te combineren met onderzoek dat aansluit op de behoeften van verschillende belanghebbenden.

Heb jij contact met onderzoekers, stakeholders en/of aankomende studenten die nog niet op de hoogte zijn van de impactcoalities? Laat ze vooral weten wat we doen en maak daarbij gebruik van deze infographic met een overzicht van ons werk.