VU – UTNieuws & agendaNieuwsCreative Technology in Amsterdam van start

Creative Technology in Amsterdam van start

De VU heeft er een nieuwe studie bij: Creative Technology (CreaTe), een bacheloropleiding die door de VU en de UT samen wordt aangeboden. Op maandag 4 september vond het feestelijke openingscollege plaats waarvoor ook een grote afvaardiging uit Twente was overgekomen. Ruim 50 eerstejaars studenten werden welkom geheten door hoogleraar Antske Fokkens. Bij de opening werd een aantal studenten gevraagd waarom ze voor CreaTe in Amsterdam hebben gekozen.

Sidney van der Werd

‘Ik kwam naar de open dag van de VU om meer over Mechanical Engineering te weten te komen, maar toen zag ik van Creative Technology een standje staan en ben ik daar wat meer gaan vragen.’ Die interesse groeide toen hij een hoorcollege had bijgewoond en na lang wikken en wegen besloot hij voor CreaTe te gaan. ‘Het lijkt me leuk om met andere studenten dingen op een andere manier op te lossen, dat je creatief moet denken, dat je niet voor het eerste gaat, maar meerdere oplossingen probeert te bedenken. Dat maakt deze studie breed.’ De keuze voor Amsterdam is praktisch. Hij wil graag thuis blijven wonen en dan is Twente te ver. De combinatie Amsterdam-Twente vindt hij ideaal en de treinreis met medestudenten is tot nu toe erg gezellig. Wat hij met zijn studie gaat doen weet hij nog niet: ‘Ik doe een studie die die ik leuk vind en dan komt er vanzelf wel een baan die bij me past.’


Marit van der Loos

Het afgelopen studiejaar studeerde Marit Illustratie aan de HKU. ‘Ik merkte dat ik daar de techniek en de uitdaging miste.’ Ze besloot op zoek te gaan naar een studie waar de combinatie creatief en techniek wel bestaat. ‘Ik had op het vwo al een en ander over CreaTe gehoord. Ik ben veel gaan googelen op het woord creatief en toen werd het steeds duidelijker dat CreaTe iets voor mij is.’ Marit koos voor Amsterdam omdat ze in Utrecht woont. ‘Daarnaast vind ik Amsterdam een hele leuke stad met veel verschillende mensen.’ De studie lijkt haar fantastisch: ‘Ik verheug me het meest op het brainstormen, creëren en het oplossen van problemen samen met andere studenten. Dat is echt uniek.’ Wat ze na het behalen van haar bachelor wil gaan doen weet ze nog niet precies. ‘Maar het heeft zeker iets met kunst en technologie te maken.’


Jannik Boettner

Jannik komt uit Duistland, heeft een internationale achtergrond en altijd in het Engels les gehad. ‘Nederland heeft meer Engelstalige opleidingen dan Duitsland en daarom besloot ik Media & Information aan de UvA te gaan doen. Ik heb mijn bachelor gehaald, maar ik vond het allemaal wel erg theoretisch.’ De keuze voor CreaTe was snel gemaakt. ‘Als kind knutselde ik al modellen in elkaar en als mijn vrienden technische problemen hebben, doen ze altijd een beroep op mij. Daarnaast wordt bij deze studie ook met Fusion 360 gewerkt en daar wil ik meer van weten.’ Hij weet nog niet wat hij in de toekomst met CreaTe gaat doen. ‘Als ik iets bedenk dat zo bijzonder is dat ik er een eigen bedrijf mee kan starten, zal ik dat zeker doen, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat ik ergens in dienst ga. Zolang het werk maar iets bijdraagt aan een betere maatschappij.’