VU – UTNieuws & agendaNieuwsSport- en bewegingswetenschappen dragen bij aan betere gezondheid

Sport- en bewegingswetenschappen dragen bij aan betere gezondheid

Samen roeien met collega-roeiers over de hele wereld is mogelijk in Virtual Reality (VR) en is een grote belofte voor de toekomst van sport en sporttraining. Onderzoekers van de UT en de VU hebben samen het allereerste meer persoons VR-roeiplatform ontwikkeld. Het VU-UT team toonde de nieuwe VR-tool aan een volle zaal van (inter)nationale experts uit de industrie en de academische wereld tijdens het Rowing Reimagined symposium op 1 juni jl. in het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS). En uiteraard konden de aanwezigen de virtuele roei-opstelling ook zelf ervaren.

Het project werd financieel ondersteund vanuit de Interne Call van de VU-UT binnen de projectlijn 'Sport en Bewegen', onderdeel van de Smart Societies coalitie. 'Sport en Bewegen' bundelt de sterke expertise van UT- en VU-onderzoekers op het gebied van Human-Media Interaction en Industrial Design and Engineering van de UT en Human Movement Sciences van de VU. ‘Sport en Bewegen’ wil bijdragen aan een betere gezondheid door de kwantiteit en kwaliteit van bewegen te verbeteren. Binnenkort volgen de eerste wetenschappelijke publicaties. Binnen ‘Sport en Bewegen’ worden slimme technologieën gebruikt om de sportbeleving te meten, te monitoren en te verbeteren op het gebied van betrokkenheid, leren en presteren. De Sport Data Valley wordt daarbij gebruikt om data veilig te beheren, te analyseren en te delen. Binnen de projectlijn slaan de UT en de VU ook de handen ineen om een nieuwe lichting wetenschappers op te leiden in de gezamenlijke mastertrack 'Sports Data Science'. Daarin leren studenten hoe ze de mogelijkheden van technologie kunnen combineren met de principes van bewegingswetenschappen.