De stad is geen natuur en dat is een probleem. Steden verstoren natuurlijke processen en dat leidt tot wateroverlast en watertekort, hitte-eilanden en luchtvervuiling. Daarom slaan de UT en de VU binnen de impactcoalitie Creating Responsible Societies de handen ineen voor meer natuur-inclusieve steden.
In april vond hierover een workshop plaats waar deelnemers uit onderwijs & onderzoek, het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijke middenveld met elkaar in gesprek over de nieuwste projecten en de benodigde vervolgstappen.
Sean Vrielink van de UT introduceerde plannen voor experimentele groene daken en muren in het Living Innovation Lab van de UT. Studenten Industrial Design ontwikkelden een demonstratiemodel van een groen dak en analyseerden de duurzaamheid van blauwgroene infrastructuur. Michiel van de Bunt van Zinco en Tom Lentfert van Wavin kwamen met projectvoorstellen voor respectievelijk regenergie en het polderdak. Beide projecten gebruiken op hun eigen manier regenwater voor waterhuishouding, biodiversiteit en welzijn. Aurélio Wijnands van Green Panels ontwerpt groene panelen voor schuine daken. Deze panelen zorgen voor koolstofopname, biodiversiteit, waterretentie en koelte.
De deelnemers vonden het nuttig om sectoroverstijgend met elkaar in gesprek te gaan. Voor grootschalige verandering is echter sterk beleid, gerichte financiering en betrokkenheid van burgers nodig. Hier wordt verder aan gewerkt in financieringsvoorstellen en een volgende workshop.
Meer weten over het project en de coalitie ? Neem dan contact op met Katinka Quintelier, en kijk op de site.