VU – UTNieuws & agendaNieuwsAl twintig jaar genieten in de Hangar

Al twintig jaar genieten in de Hangar

Norbert Spikker is al ruim twintig jaar de bevlogen workshopmanager en practicumleider en daarmee ook het gezicht van de Hangar aan de UT. In die tijd heeft hij samen met zijn team honderden bachelor- en masterstudenten begeleid en de liefde voor ambachtelijk werk bijgebracht. Aanvankelijk waren dat alleen studenten van de UT maar in de loop der jaren kwamen er ook steeds meer studenten uit het buitenland en sinds vier jaar ook studenten van de VU Amsterdam. ‘Ik vind het werken met jonge, slimme en zeer gemotiveerde mensen onverminderd mooi.’ 

‘In de hangar leren we de studenten zo’n beetje alles wat je met staal kunt doen. Draaien, frezen, lasersnijden, plaat bewerken en lassen. Het is belangrijk dat ze basisvaardigheden ontwikkelen zodat ze prototypes kunnen maken voor de projecten die ze doen. Het verschilt enorm hoe technisch en praktisch onderlegd studenten zijn wanneer ze hier binnenkomen. Sommige nemen al aardig wat ervaring van huis mee terwijl anderen nog heel bleu zijn. Dat maakt het eerste project wat ze moeten doen vaak best lastig.

Welkome afwisseling

Als je theoretisch heel goed bent maar weinig praktische kennis hebt, is het maken van een goed prototype nogal een uitdaging. Gelukkig helpen ze elkaar daarbij altijd. En het scheelt ook dat zo’n negentig procent van de studenten het praktische werk in de hangar erg leuk vindt. Dat komt omdat het een welkome afwisseling voor ze is met het achter de boeken of de PC zitten. Maar vooral omdat het ze in staat stelt hun theoretische kennis heel concreet toe te passen in de praktijk.   

Verassende inzichten en oplossingen

De leercurve van de studenten gaat ongeveer steil omhoog.  Ik ben altijd weer aangenaam verrast hoe ontzettend veel ze in de projectperiode van tien weken leren en voor elkaar krijgen. We vragen heel veel van ze en ze leveren bijna altijd. Daar heb ik bewondering voor. Wat ik ook heel mooi vind, is hoe creatief studenten zijn. Ze komen regelmatig met verassende inzichten en oplossingen wanneer ze aan hun prototypes werken. En daar zitten soms ook ideeën tussen waar ik met mijn twintig jaar ervaring nog niet aan had gedacht. Geweldig om dat mee te maken!

Nog meer diversiteit

De komst van steeds meer internationale studenten en de studenten uit Amsterdam zorgt voor nog meer diversiteit als het gaat om oplossingen. Want ze nemen allemaal iets eigens mee qua kennis, inzicht en ervaring. Dat zie ik nu ook bij het Raketstudentteam van de VU Amsterdam. Ik ben erg onder de indruk van ze. En ja, studenten kleunen ook wel eens mis. Dan komen ze met een idee of voorstel waarbij ik denk: hoe heb je dat in vredesnaam kunnen verzinnen? Maar dat geeft niet want ook daar leren ze van.

Blij en trots

Een van de mooiste onderdelen van mijn werk is de afsluitende markt die na elke projectperiode plaatsvindt. Daar presenteren de studenten hun prototypes aan de docenten en aan elkaar. Ik loop daar altijd blij en trots rond. Het is de afsluiting van een intense periode waar we met elkaar hard hebben gewerkt en waarin ik sommige studenten ook persoonlijk beter heb leren kennen. En dat is een hoop waard want er zijn er die steeds terug blijven komen in de Hangar voor een kop koffie en een praatje.’