Inschrijven en informatie

Hoe meld je je aan voor een opleiding aan de VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM of DE UNIVERSITEIT TWENTE in ENSCHEDE?

Je kunt de bachelor Creative Technology en Mechanical Engineering studeren in Amsterdam of Enschede. Aan jou de keuze! Als je kiest voor een van deze opleidingen in Amsterdam, studeer je het grootste deel van de tijd in Amsterdam en een aantal dagen per maand in Enschede. Bekijk onderstaande websites om je te helpen beslissen waar je wilt studeren.

Hoe meld je je aan?

Welke locatie je ook kiest, je geeft in het online aanmeldplatform Studielink aan dat je je aanmeldt bij de Universiteit Twente. Waarom? Je ontvangt je diploma uiteindelijk van de Universiteit Twente, ook als je kiest voor de locatie Amsterdam.

Start hieronder je aanmelding voor de bacheloropleidingen Creative Technology of Mechanical Engineering.

Start je inschrijving via Studielink
Schrijf je in!
Wil je in Amsterdam studeren? Zoek dan in Studielink naar de opleidingstitel en selecteer vervolgens de optie "Bachelor Amsterdam (VU-UT)"

verplichte mATCHING

Om er zeker van te zijn dat je de juiste studie kiest, organiseren opleidingen een matchingsprocedure. Zo kun je zien of de opleiding bij je past. Voor de opleidingen Creative Technology en Mechanical Engineering is deelname aan de matchingsactiviteiten verplicht. Meer informatie over de matching vind je op de pagina's voor nieuwe studenten hieronder.

Informatie voor nieuwe studenten

Heb je je al aangemeld voor de bachelor Creative Technology of Mechanical Engineering, start september 2023? Bekijk de informatie voor nieuwe studenten (in het Engels).

Praktische informatie voor Amsterdam

Bekijk hieronder alle nuttige informatie die je nodig hebt als je Amsterdam als studielocatie kiest. De informatie geldt voor beide opleidingen, tenzij specifiek aangegeven.

 • Hoe reis ik van Amsterdam naar Enschede?

  Tijdens je studie breng je de meeste tijd door in Amsterdam en een aantal aaneensluitende dagen per week in Enschede. Dat betekent dat je regelmatig een paar dagen in Enschede bent voor practica, colleges en toetsen. Omdat het reizen tussen Amsterdam en Enschede op doordeweekse dagen plaatsvindt, adviseren we je om te bekijken of je in aanmerking komt voor een studentenreisproduct. Internationale studenten moeten rekening houden met extra reiskosten.

 • Waar kan ik in Enschede overnachten?

  Tijdens je studie ben je een aantal opeenvolgende dagen per maand in Enschede. We adviseren dat je dan in Enschede overnacht. 

  Meer informatie hierover vind je op de pagina's voor nieuwe studenten (in het Engels).

 • Waar kan ik een kamer in Amsterdam vinden?

  Je kunt je inschrijven via studentenwoningweb voor een woning in Amsterdam. Bij de inschrijving kun je aangeven dat je aan de VU gaat studeren. Bij toewijzing moet je kunnen aantonen dat je voor een groot deel van de tijd in Amsterdam studeert.

Vragen?

Heb je vragen over de aanmeldingsprocedure, de overnachting in Enschede of studeren in Enschede? Vind je vraag hieronder of neem contact met ons op. Wij zijn er om je te helpen!

 • Hoe werkt Studielink?

  Via de website van Studielink kun je zelf de (her-)inschrijving voor een of meerdere opleidingen aan een universiteit of hogeschool doen. Je schrijft je dus slechts op één plek in of uit. Je kunt ook een (adres)wijziging doorgeven.

  In Studielink kun je je vanaf oktober inschrijven voor de studie die het jaar daarop in september begint. Ook word je via Studielink automatisch aangemeld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): de instantie die studiefinanciering regelt.

 • Wat zijn de aanmelddeadlines?

  Creative Technology

  Voor Creative Technology zijn matching activiteiten verplicht, daarom moet je je vóór 1 mei aanmelden voor de opleiding (ingevulde aanvraag met alle vereiste uploads ingediend via Osiris). Deze deadline geldt voor alle studenten, Nederlands en internationaal.

  Mechanical Engineering

  Je moet je vóór 1 mei aanmelden voor Mechinal Engineering (volledige aanmelding met alle vereiste uploads ingediend). Deze deadline geldt voor alle studenten, ongeacht hun vooropleiding. Aanvragen na 1 mei worden geweigerd. 

  Om de kans op succes te vergroten, moeten inschrijvers voor Mechanical Engineering deelnemen aan verplichte matchingactiviteiten. Na je inschrijving ontvang je een uitnodiging voor deze activiteiten.

 • Welke notebook heb ik nodig en waar kan ik deze kopen?

  Vanaf je eerste studiedag heb je een notebook met hoge grafische prestaties en krachtige processor nodig. Je kunt je eigen notebook meenemen of een nieuw high-end notebook aanschaffen via het jaarlijkse notebookproject van de Universiteit Twente.

  Je hebt keuze uit een aantal geselecteerde notebooks voor een scherpe prijs, zodat je de garantie hebt dat ze voldoen aan de eisen van je opleiding.

 • Is er ook een introductieperiode voor nieuwe studenten?

  De start van jouw studie is ook de start van een nieuwe fase: je studentenleven. Een tijd vol nieuwe ervaringen en avonturen. Die fase trappen we af met de introductieweek! Tijdens een zesdaags programma - drie dagen in Amsterdam en drie dagen in Enschede - maak je kennis met je opleiding, de stad Amsterdam en beide universiteiten. Zorg dat je erbij bent!

  Na jouw toelating ontvang je in de zomer meer informatie per e-mail.

 • Is er ook een studievereniging?

  Creative Technology

  Omdat de opleiding pas in 2023 start, is er nog geen studievereniging. In Twente is er de studievereniging S.A. Proto, daar kunnen studenten die in Amsterdam gaan studeren ook lid van worden. 

  Mechanical Engineering

  Het kan handig zijn om lid te worden van de studievereniging van Mechanical Engineering. Omdat deze opleiding een samenwerking is tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Twente, is er een speciale studievereniging: M.E.S.A. 's Gravesande.

 • Waar kan ik studieboeken met korting kopen?

  Creative Technology

  Bij de Universiteit Twente kun je lid worden van S.A. Proto, de studievereniging van Creative Technology. Als lid van de studievereniging krijg je korting op jouw studieboeken. Als student van de opleiding in Amsterdam kun je ook gebruik maken van de diensten van Proto.

  Mechanical Engineering

  Bij de UT-studievereniging W.S.G. Isaac Newton kun je - tijdens de introductieperiode - met korting je studieboeken kopen. Meer informatie hierover ontvang je van W.S.G. Isaac Newton per e-mail, in de zomerperiode.

 • Van welke universiteit ontvang ik een diploma?

  Amsterdam of Enschede? Het maakt niet uit waar je studeert, je ontvangt het diploma van de Universiteit Twente.