Verantwoordelijkheid geven en nemen

Interview met coalitieleiders Philipp Pattberg en Bart Koopman

Coalitieleiders Philipp Pattberg (VU Amsterdam) en Bart Koopman (UT) van Responsible Societies over samenwerken, de nieuwe generatie, plezier in het werk en de kracht van de marathon.    

‘Er zijn veel overeenkomsten tussen onze universiteiten over hoe we tegen de wereld aankijken en hoe we zaken willen aanpakken. Doordat we dezelfde waarden delen, versterken we elkaar. Tegelijkertijd vullen we elkaar ook aan. Die combinatie biedt een hele vruchtbare voedingsbodem om succesvol samen te werken. 

Impact op de maatschappij

Wat we ook delen is een brede blik. In Twente gaat het bijvoorbeeld nooit alleen om de techniek an sich maar ook om de wereld achter die techniek. Wat kunnen we ermee en wat heeft het voor impact op de maatschappij? Die focus op impact op de maatschappij zie je ook terug in Amsterdam. Het is voor ons geen kwestie om de beste te willen zijn. We willen er vooral toe doen. En daarbij zien we ook dat er een hele grote behoefte is aan breed opgeleid technisch talent. Daar kunnen wij met elkaar in voorzien. 

Aanvullende expertises

Onze brede blik en aanpak zie je onder meer terug in de relaties die we ontwikkelen met de overheid, met bedrijven, met maatschappelijke organisaties en met burgers. We zijn van vele markten thuis. Inhoudelijk zie je de brede blik terug bij allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld als het gaat om AI en zelfrijdende auto’s. Door onze aanvullende expertises kunnen we daarbij naar heel veel verschillende aspecten kijken zoals techniek, veiligheid, energie en aansprakelijkheid.    

Het enorme plezier om niet alleen bij elkaar in de keuken te mogen kijken maar ook daadwerkelijk samen te mogen werken.

Samenwerking is vanzelfsprekend

Onze samenwerking is een bewuste keuze en tegelijkertijd ook onvermijdelijk. Want de grote global challenges kun je niet in je eentje aanpakken. Daar heb je sterke partners voor nodig. Bovendien is samenwerking voor de nieuwe generatie wetenschappers, medewerkers, studenten en alumni volkomen vanzelfsprekend. Ze staan daar heel open voor.   

Uitdragen en omarmen

De naam Responsible Societies is geen imago dingetje maar sluit heel goed aan op onze maatschappelijke oriëntatie. Daarbij willen we de kracht en mogelijkheden van verantwoordelijkheid en duurzaam zijn niet alleen uitdragen naar anderen. We gaan deze ook zelf steeds meer omarmen, toepassen en verder ontwikkelen. Want iedereen snapt het grote belang. Ook hierin speelt onze nieuwe generatie een belangrijke rol. Want zij vervangen het vliegtuig al steeds vaker door de trein en een stuk vlees door een vegetarische variant. 

Aan het werk gaan

Uiteraard leven er de nodige verwachtingen rondom onze samenwerking. Dat is prima maar wat ons betreft is het vooral een kwestie van aan het werk gaan en kijken wat er gebeurt. Uiteraard hopen we dat we elkaar daarbij weer steeds vaker live kunnen ontmoeten. Tegelijkertijd heeft covid laten zien dat we heel goed op afstand kunnen samenwerken. Een toekomstige  nieuwe hybride werkvorm zal onze samenwerking zeker weer een nieuwe boost geven. 

Onze naam is geen imago dingetje maar sluit heel goed aan op onze maatschappelijke oriëntatie.

Een lange adem

Die boost krijgen we trouwens ook al door het succes van onze eerste gezamenlijke bacheloropleiding Mechanical Engineering die in 2019 van start ging. De tijd en energie die we in de ontwikkeling van deze opleiding hebben gestoken, betaalt zich nu uit. Het laat wat ons betreft ook goed zien dat een succesvolle samenwerking een kwestie is van een lange adem. Meer marathon dan sprint. Je hebt daarbij sturing nodig van boven maar je moet de samenwerking echt opbouwen vanaf de werkvloer. De belangrijkste leidraad daarbij is: wat willen en kunnen mensen met en van elkaar? En maak het vooral niet ingewikkelder dan het is. 

Blijven uitleggen

Onze samenwerking leeft nu vooral bij een nog vrij kleine club van direct betrokkenen. Deze mensen zijn heel enthousiast. Geweldig natuurlijk maar het betekent ook dat er nog een wereld te winnen is. Communicatie speelt daarin een belangrijke rol. Zowel binnen onze  eigen gemeenschap als daarbuiten. We moeten heel goed blijven uitleggen waarom de samenwerking zo belangrijk is en hoe we daarmee nog meer impact en effect kunnen creëren voor de samenleving. Als we dat op een duidelijke en aansprekende manier doen, zijn we ervan overtuigd dat steeds meer mensen en partijen met ons mee willen doen.   

Verschil maken

Het is voor ons persoonlijk ook mooi om intensief bij deze samenwerking betrokken te zijn. Er wordt weleens gekscherend gezegd dat wetenschappers zich richten op de drie 3 P’s: Poen, Pret en Prestige. Vooralsnog overheerst bij ons de pret. Het enorme plezier om niet alleen bij elkaar in de keuken te mogen kijken maar ook daadwerkelijk samen te mogen werken. Door zoveel mogelijk kennis, ervaring en enthousiasme bij elkaar te brengen, zijn we in staat om nog meer het verschil te gaan maken. Hoe mooi is dat? En de pret heeft ook te maken met het creëren van de juiste randvoorwaarden. Dat is vooral een kwestie van net zo lang puzzelen totdat alles in elkaar past.’