‘Plastic-free: A spatial-precision behavioral analysis to scale up consumers’ zero-plastic usage in vegetables and fruits groceries’, 2022

Dit project onderzoekt hoe consumentenplasticgebruik kan worden verminderd door gedrag, voedselverspilling en winkeltoegang te analyseren.

Groente en fruit zonder plastic verpakking

Voedselverpakkingen waren in 2015 verantwoordelijk voor 5,4% van de wereldwijde uitstoot van voedselsysteem-emissies. Ten minste een derde van de voedselverpakkingen bestaat uit plastic voor eenmalig gebruik en ongeveer een vijfde van de uitstoot is afkomstig van groenten en fruit. De sleutel tot een duurzame ontwikkeling is een gedragsverandering van consumenten. In dit project wordt de kennis uit verschillende disciplines op het gebied van ruimtelijke analyse, gedrag en economie bij elkaar gebracht. Centrale vraag hierbij is hoe het gebruik van plastic materiaal kan worden verbeterd. Daarvoor kijken de onderzoekers onder meer naar de toegang tot winkels, de kennis en het gedrag over verpakkingen en de mate van voedselverspilling thuis. Hiervoor worden analyses uitgevoerd op buurt- en stadsniveau en enquêtes op consumentenniveau. Het voorstel sluit goed aan bij de VU-UT samenwerking op het gebied van Responsible Societies en op de duurzaamheidsplannen van Nederland, de EU en de VN.

Betrokken onderzoekers

Meike Morren (Contactpersoon)
Yue Dou

Publicatie

Kiezen voor een komkommer zonder plastic?

Reload 🗙