Uitslag Interne Call VU-UT 2025: 14 voorstellen gehonoreerd, één onder voorbehoud

30 mei 2025
Delen
Delen
30 mei 2025

De uitslag van de Interne Call VU-UT 2025 is bekend: 14 voorstellen zijn definitief gehonoreerd en één voorstel is voorlopig goedgekeurd.

Uitslag Interne Call 2025: 14 voorstellen gehonoreerd, één onder voorbehoud

De uitslag van de Interne Call 2025 van de Alliantie VU-UT is bekend. De Stuurgroep VU-UT heeft 14 van de in totaal 39 ingediende aanvragen definitief gehonoreerd, en één voorstel voorlopig goedgekeurd. Twaalf van deze voorstellen zijn aangedragen door de impactcoalities van de alliantie en sluiten aan bij de gezamenlijke onderzoeksambities. Daarnaast zijn drie veelbelovende projecten op het gebied van gezondheid gehonoreerd, waarvoor de Stuurgroep extra budget heeft vrijgemaakt – een strategische keuze voor dit jaar. 

Over de Interne Call

De Interne Call levert ook dit jaar weer mooie samenwerkingen op tussen onderzoekers van de VU en de UT. Sinds 2022 zet de Stuurgroep jaarlijks deze call uit om samenwerking tussen beide universiteiten te stimuleren. Tot nu toe zijn daarmee ruim 65 gezamenlijke onderzoeksprojecten gestart; sommige onderzoeksgroepen werken inmiddels structureel met elkaar samen. Onderzoekers konden aanvragen indienen voor zowel Seed Grants (€35.000) als Spark Grants (€10.000), bedoeld om nieuwe ideeën te verkennen of bestaande initiatieven te verdiepen. Ook dit jaar is het weer gelukt om de beoordeling binnen twee maanden af te ronden. De gehonoreerde projecten hebben een looptijd tot 1 september 2026. Later dit jaar wordt het effect van de call geëvalueerd. 

Samenwerken aan oplossingen

De gehonoreerde voorstellen zijn net zo divers als de maatschappelijke vraagstukken waarop ze inspelen. Zo wordt er binnen de impactcoalitie Secure Societies gewerkt aan een evaluatie van de Hersteltafel in Amsterdam Zuidoost – een initiatief van en voor jongeren op het gebied van herstelrecht. Een project binnen Smart Societies richt zich op het ontwikkelen van chatbot-teams met gevoel voor ‘menselijk contact', waarbij de ondersteuning van Creative Technology-studenten als proeftuin dient. Binnen Responsible Societies wordt gewerkt aan een integrale aanpak voor humanitaire rampen in kwetsbare gebieden, in samenwerking met onder andere het Rode Kruis.  

Benieuwd naar de projecten?

Bekijk hier welke voorstellen zijn gehonoreerd en waar onderzoekers van de VU en de UT de komende tijd samen aan werken: 

Seed Grants

  1. In vitro diabetic dental implant model 
    Dr. Jianfeng Jin (VU) & Dr. Gülistan Koçer (UT) 
  2. Een stel in herstel: VU-UT-evaluatie Hersteltafel 
    Mr. Esther van Voorst (VU) & Prof. Mr. Arno Akkermans (VU) 
    Dr. Jiska Jonas (UT) & Prof. Dr. Sven Zebel (UT) 
  3. In silico modeling of complex neuronal cultures to develop targeted treatment for neurodevelopmental disorders 
    Stephanie Dooves (VU) & Nina Doorn (UT) 
  4. Responsible chatbot teams for humane digital interactions 
    Tessa Beinema (VU) & Dorothé Smit (VU) 
    Andrea Papenmeier (UT) & Janina Schaumann (UT) 
  5. Modelling future outbreaks risk of West Nile virus in the Netherlands under changing climate 
    Maurizio Mazzoleni (VU) & Yanchao Cheng (UT) 
  6. Towards AI-driven livability change detection models for Global South cities 
    Alex Levering (VU) & Caroline Gevaert (UT) 
  7. Developing an immune competent liver model for toxicity assessment: Human hepatocytes-Kupffer cells organoids-on-a-chip 
    Dr. Thaís Silva Pinto (VU) & Dr. Ir. Kirsten Pondman (UT) 
  8. Serious gaming for household disaster resilience 
    Nathan Clark (VU) & Eefje Hendriks (UT) 
  9. Operationalising the prototyping of ethical voice agents for children -- in practice and in education 
    Asst. Prof. Emma Beauxis-Aussalet (VU) & Asst. Prof. Dorothé Smit (VU) 
    MSc. Ezgi Çakır (UT), Asst. Prof. Armağan Karahanoğlu (UT), Assoc. Prof. Dennis Reidsma (UT) & Prof. Geke Ludden (UT) 
  10. Bridging research and practice: Advancing multi-risk approaches for humanitarian crises 
    Alessia Matanó (VU) & Catalina Jaime Sanchez (UT) 
  11. Enhancing fairness in HR-management through bias detection and mitigation in large language models using knowledge bases 
    Jieying Chen (VU) & Maarten Renkema (UT) 

Spark Grants

  1. Transdisciplinary education for future social entrepreneurs and engineers tackling planetary health (NEXTGEN4PH) 
    Ayse Seda Yalcin-Muftugil (VU) & Jairo da Costa (UT) 
  2. Volcanic hazards in a multi-hazard world: Spatio-temporal trends in exposure to natural hazards 
    Marleen de Ruiter (VU) & Elinor Meredith (UT) 
  3. Caught in transition: Exploring a research collaboration to investigate the socio-technical space of assisted reproductive technology treatments 
    Dorothé Smit (VU) & Aslı Günay (UT) 

De impactcoalities van de Alliantie VU-UT

De drie impactcoalities binnen de Alliantie VU-UT vormen de motor achter veel van de gehonoreerde onderzoeksprojecten. Ze verbinden wetenschap, praktijk en beleid om oplossingen te ontwikkelen voor urgente maatschappelijke vraagstukken. 

Secure Societies richt zich op het versterken van maatschappelijke veiligheid door vraagstukken als polarisatie, crisisbeheersing en digitale criminaliteit te onderzoeken. In samenwerking met onder meer overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties werkt de coalitie aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zich veilig kan voelen. 

Responsible Societies draagt bij aan een toekomstbestendige wereld waarin mens, milieu en economie in balans zijn. Met thema’s als circulaire economie, energietransitie en klimaatadaptatie vertalen onderzoekers hun kennis naar concrete toepassingen voor een duurzame samenleving. 

Smart Societies ontwikkelt slimme technologieën die bijdragen aan gezondheid, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Denk aan inclusieve digitale oplossingen, slimme zorg en duurzame steden. Door samenwerking over disciplines en sectoren heen zorgt deze coalitie voor impactvolle technologische innovaties. 

Samen zorgen de coalities voor vernieuwend en interdisciplinair onderzoek dat maatschappelijke uitdagingen op lokaal, nationaal en internationaal niveau aanpakt. Meer informatie over de drie impactcoalities vind je hier.  

Freek van der Meer, Stuurgroepvoorzitter De Stuurgroep was onder de indruk van het aantal en de variëteit aan voorstellen. Dit laat zien hoe sterk innovatie en samenwerking in onze alliantie leeft. Hoewel de selectie niet eenvoudig was, hebben we gekozen voor projecten die goed passen binnen onze gezamenlijke doelstellingen en ambities. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen, van indieners tot beoordelaars.
Reload 🗙