Onderzoek in de schijnwerpers: Duurzame daken voor de toekomst

02 april 2025
Delen
Delen
02 april 2025

Daken spelen een cruciale rol in duurzaamheid. Onderzoekers van de VU en de UT testen een innovatief groendak met circulaire zonnepanelen.

Onderzoek in de schijnwerpers: Duurzame daken voor de toekomst

In Onderzoek in de Schijnwerpers zetten we een innovatief project in de schijnwerpers, voortgekomen uit een samenwerking die is gefinancierd via de Interne Call van de Alliantie VU-UT. Dit keer duiken we in een bijzonder onderzoek: Integraal Duurzame Daken, onder leiding van Katinka Quintelier (VU). Dit onderzoek bouwt voort op Cities to Nature, geleid door Sean Vink, Ruben Gouveia en Peter Chemweno (UT), en Nicolien van der Grijp en Katinka Quintelier (VU), en bouwt ook voort op eerdere initiatieven rondom groene daken, zoals RESILIO (een samenwerking tussen onder andere de VU en de Hogeschool van Amsterdam (HvA)).   

De rol van daken in duurzaamheid 

In Nederland spelen daken een steeds grotere rol in het stedelijk klimaat. Door de stijgende temperaturen warmen daken sneller op, wat leidt tot hoger energieverbruik en toenemende hittestress in steden. Tegelijkertijd bieden daken enorme kansen voor duurzaamheid, bijvoorbeeld door het opwekken van hernieuwbare energie en het bevorderen van biodiversiteit. Het onderzoek Integraal Duurzame Daken legt de basis voor de transitie naar inheemse, duurzame daken die niet alleen bijdragen aan een beter klimaat, maar ook een duurzamere energievoorziening mogelijk maken.  

Innovatie: inheems groen en circulaire zonnepanelen 

Het onderzoek richt zich op de combinatie van twee innovatieve technologieën: inheemse beplanting en circulaire zonnepanelen. Inheemse planten hebben minder onderhoud en bemesting nodig en dragen bij aan een grotere biodiversiteit. Circulaire zonnepanelen kunnen worden hergebruikt, waardoor afval wordt verminderd en materialen efficiënter worden ingezet. De onderzoekers willen ontdekken of deze combinatie niet alleen meer energie opwekt, maar ook zorgt voor betere temperatuurregulatie van gebouwen – koeler in de zomer en beter geïsoleerd in de winter – en een verhoging van de biodiversiteit.  

Van onderzoek naar praktijk: haalbaarheid en onderwijs 

Naast de technische prestaties van duurzame daken wordt ook de financiële haalbaarheid en schaalbaarheid onderzocht. Samen met verschillende praktijkpartners en kennisinstellingen wordt gekeken hoe deze innovaties op grote schaal kunnen worden toegepast. Daarnaast worden er educatieve modules ontwikkeld voor vakgebieden als bedrijfskunde, bestuurskunde en ruimtelijke planning. Door deze inzichten te delen met zowel onderzoekers als professionals in de praktijk, wordt een breed draagvlak gecreëerd voor de transitie naar duurzame daken in Nederland.  

Wat gebeurt er nu? 

De samenwerking tussen de VU en de UT is uitgebreid met de HvA en TU Delft. Samen testen zij nu een nieuw inheems groendak met circulaire zonnepanelen op The Green Village – het fieldlab voor duurzame innovatie op de TU Delft-campus, dat bovendien daadwerkelijk bewoond wordt. Dit biedt een unieke kans om de werking van de combinatie in de praktijk te meten en verder te verbeteren.

Op 24 april stellen ze het onderzoek voor en bevorderen we samenwerking tijdens een interactieve workshop. Experts, beleidsmakers, wetenschappers, burgers en andere geïnteresseerden gaan in gesprek over de impact en toepassing van duurzame daken. Samen ontwikkelen ze bedrijfsmodellen, onderzoeken ze welke data we nodig hebben en hoe burgers daaraan kunnen bijdragen, met het oog op een transformatie van onze daken naar duurzame groene plaatsen.   

Meedenken? Meld je aan!  

De workshop op 24 april biedt de kans om samen inzichten te delen en te netwerken rond de vraag hoe duurzame daken breed kunnen worden toegepast. Interesse om mee te denken of te netwerken? Schrijf je nu in!  

Reload 🗙