VU – UTNieuws & agendaNieuwsCreating Secure Societies neemt deel aan groot Zwaartekrachtproject

Creating Secure Societies neemt deel aan groot Zwaartekrachtproject

Maar liefst 10 VU en UT onderzoekers participeren in het Adapt! Consortium. Adapt! onderzoekt de komende tien jaar welke culturele, sociaal-maatschappelijke en beleidsmatige capaciteiten nodig zijn om grote crises het hoofd te bieden. Zij krijgt hiervoor een NWO Zwaartekracht-subsidie van 23 miljoen euro.  

Betekenis geven aan tegenslag

Samenlevingen worden steeds vaker geteisterd door overstromingen, pandemieën en terroristische aanslagen. Deze crises bedreigen niet alleen het welzijn en de veiligheid van een samenleving, maar ook de samenhang en eenheid hierbinnen. Adapt! wil een bijdrage leveren aan hoe gemeenschappen betekenis kunnen geven aan tegenslag, daarbij verbinding en solidariteit kunnen behouden en hoe overheden dit kunnen stimuleren. Dat doet ze onder meer door wereldwijd lessen op te halen en terug te kijken op crisiservaringen uit de afgelopen 200 jaar.

Bundeling disciplines

Adapt! brengt, onder leiding van historicus Beatrice de Graaf (UU), onderzoekers van vijf verschillende universiteiten samen. Met elkaar bundelen zij inzichten uit verschillende disciplines zoals de psychologie, geschiedenis, filosofie en bestuurskunde. Om blijvende impact te creëren wordt de Adapt! Academy opgericht waarin onderzoek, onderwijs en de praktijk samenkomen. In een nieuwsbrief later dit jaar een interview over het project met hoofdonderzoekers Rik Peels (VU) en Ellen Giebels (UT).