VU – UTNieuws & agendaNieuwsNavigeren door privacy: veilig verzamelen van trajectgegevens

Navigeren door privacy: veilig verzamelen van trajectgegevens

Trajectgegevens kunnen bewegingen en locaties van individuen traceren. Ze vormen een rijke bron van informatie en hebben een enorm potentieel voor sociaal nuttige toepassingen. Bijvoorbeeld om de ontwikkeling en inclusie van kinderen in hun schoolomgeving te begrijpen. Het verzamelen van trajectgegevens is echter een gevoelig proces gezien de kans op vertekeningen, misbruik van gegevens en het gevaar voor de privacy. Om deze zorgen weg te nemen, zijn onderzoekers van de coalitie Smart Societies het project Navigeren door Privacy gestart. 

Het doel van de onderzoekers is om technieken voor het anonimiseren van trajectdata te beoordelen. Dat doen ze door een rangorde van gegevensverzamelingsmethoden op te stellen en deze te evalueren. Met de opgedane inzichten en aanbevelingen dragen de onderzoekers bij aan het waarborgen van privacy en inclusie bij het verzamelen en analyseren van trajectgegevens.

Dit is vooral cruciaal voor minderheidsgroepen. Bijvoorbeeld als het gaat om kwetsbare kinderen met speciale behoeften, in de context van het bestuderen van inclusieve schoolomgevingen. Door te zorgen voor een procedure die de privacy beschermt én inclusief is, kunnen alle sociale groepen profiteren van wetenschappelijk onderzoek met behulp van trajectgegevens. Daarbij worden de risico's van vertekeningen en misbruik van gegevens beperkt.

Het project valt onder het onderzoeksthema ‘Enhancing Social Inclusion’. Het onderzoeksteam bestaat uit dr. Emma Beauxis-Aussalet en dr. Yung-Ting Tsou namens de VU en dr. Dennis Reidsma en prof. Carolien Rieffe namens de UT.    

Interesse in het project en/of de positie als onderzoeksassistent binnen het team? Neem dan contact op met dr. Emma Beauxis-Aussalet, e.m.a.l.beauxisaussalet@vu.nl.